KyrkåsBor

Dom som var med och byggde upp Kyrkås socken och har hållit den levande under förmodligen mer än tusen år.

I "Gamla Kyrkåsbor och deras ättlingar" nedan finns drygt 2000 personer listade med varierande mängd personliga data. Alla har någon form av anknytning till Kyrkås socken som boende här eller härstamning härifrån. Det finns en viss koncentration till dom som varit hemmansägare, alltså bönder, och jag har försökt åstadkomma en så fullständig "regentlängd" som möjligt på alla dokumenterade och skattlagda gårdar eller hemman från nutid och bakåt (se längre ner på sidan). I några fall har jag med lite luckor under de äldsta århundradena hittat dokumentspår från hemmansägare i Kyrkås som är födda i slutet på 1300-talet. Då har det handlat om vittnen eller målsägare i tingsprotokoll om gårdöverlåtelser, jakt- och fiskerätter och liknande. Det är mestadels dokument som min morbror A J Hansson f 1857 spårat upp för omkring hundra år sedan, och han hade i sin tur hjälp av andra duktiga och självstuderade Kyrkåsbor, som Hans Jonsson Lungre-Kyrkbyn f 1851 och Hemming Bengtsson, Kläppe f 1867 (båda var "gamstrekar" med minimalt försörjningsansvar och hade tid att söka i gamla dokument varhelst dom fanns).

Nutida släktforskare som medverkat med bidrag till det här registret är två nutida släktingar från Lars Ers, Lungre No 1 - Ingrid Nilsson, StorBränna/Stockholm och John Erik Johansson, Borglunda Stugun. Värdefull hjälp finns även på detta "Register över födda, vigda och döda i Kyrkås Socken" mellan 1693 och 1861 http://web.comhem.se/robmag/register/register.htm . Det har skrivits ut från mycket svårtydda kyrkböcker av Robert Andersson, Stockholm, som har både Andreas Persson f 1824, Brynje No 3 och Nils Magnus Johansson f 1844, Brynje No 1 i sina anor.

Gamla Kyrkåsbor och deras ättlingar Man väljer en person i listan till vänster, vilken landar som aktiv person längst till v i den högra rutan. Där kan man välja flik "personakt" eller "anor" och sedan fortsätta vidare med ny aktiv person genom att klicka vidare på önskat namn som dyker upp (med blå text). Tacksam för tips om rättelser och kompletteringar till Jans mailadress! Det här är ju ett levande och ständigt växande träd som även kan behöva tuktas ibland. Foton har jag hittills mest satt in på döda personer. Har du några som skulle platsa någonstans så skulle det vara roligt om du kunde maila hit ett skannat avtryck, jag kan också fixa detta på lånade orginal och även plocka ut rutor eller beskära i de skannade kopiorna om det behövs.

Historiskt företagsregister över jordbruksnäringarna i Kyrkås socken

Skälet till den här "regentlängden" är att om man studerar jordbrukshistoria från bondens synvinkel, alltså ett underifrånperspektiv till skillnad från det gängse överklassperspektiv som alltid dominerat all historiebeskrivning, så får man en kanske annorlunda bild av sammanhangen än den vanliga. Det som är viktigt här, är att för det första har en effektiv livsmedelsförsörjning alltid varit grundförutsättningen för att bygga stabila samhällen av alla storlekar. Samhällena kan i sin tur producera och utveckla all övrig välfärdskonsumtion som folket och överheten kunnat åtnjuta under olika tidsperioder, men mat och övriga bioråvaror har alltid åstadkommits av en effektiv bondekår.

För det andra har man aldrig någonstans producerat ett enda kilo livsmedel för andras behov utan att ha tillgång till omfattande investeringar i olika hjälpinsatser och anläggningar. Eventuella gudagåvor och naturliga frukter är oerhört sparsamt förekommande så allt måste produceras med hundra procent mänskliga insatser i konstgjorda processer vilket också brukar kallas för kultur i olika former.

För det tredje kan man då konstatera att ett lyckat resultat av den här komplicerade processen alltid krävt goda företagsledare, vilka i Kyrkås´fall i alla tider varit vad som i äldre tiders dokument kallades för bönder och från 1800-talet hemmansägare när man ägde jord och det mesta av anläggningarna. Om man bara skötte driften åt en utomstående ägare kallades man förr för landbonde och senare för arrendator. Det senare blev redan från medeltiden en vanlig brukningsform i de bördigare jordbruksbygderna i södra och mellersta Sverige där politska och kyrkliga makthavare gärna försåg sig med stora jordagods, slott och herresäten på gammal bondemark som bonden sedan förlorade ägande och kontroll över. Vem som skötte driften sedan kunde variera. En intresserad godsägare tog in en större eller mindre del av marken under eget bruk, och drev det sedan t ex med underlydande landbönders dagsverken och dom kunde även få bestå med sina hästar och oxar till godsets dragkraftbehov. I andra fall struntade man i själva jordbrukandet och lät landbönderna med sin produktion leverera det godsägaren kunde krama ut av både varor och pengar för att kunna bygga sina ståndsmässiga boningar. I 1900-talets kommunistdiktaturer uppnådde man den mest extrema företagsformen när hela nationen utgjorde ett enda jordbruksföretag och det hela kallades för planhushållning i folkets namn. Det som man trodde skulle bli en effektiv industriell stordrift kollapsade så småningom i ren misshushållning med de flesta insatserna och en från början överflödsproduktion av mat i området övergick delvis i svält. Det är typiskt att man kallade svältproduktionen för missväxt, men det är ett naturtillstånd som aldrig har fått några dramatiska konsekvenser i ett välskött jordbrukssamhälle.

För det fjärde visar alla erfarenheter att det krävs en viss minsta omsättning eller produktion av varor för att processen skall fungera ekonomiskt, d v s ge sådan lönsamhet att man dels kan bygga upp en reserv för "sämre tider" och dels kunna göra nyinvesteringar för en bättre och effektivare framtida produktion. Det här gäller i nutid men det gällde alldeles säkert även i praktiken för företagarna för tusen år sedan. Den kritiska minsta produktionsvolym som krävdes enligt det här resonemanget, tror jag har alltid varit större än vad en familj kan klara arbetsmässigt. Alltså måste gården också försörja ett visst antal anställda och klara av inköp av ett antal olika externa insatsvaror - även för tusen år sedan, då sådana varor i huvudsak bör ha kommit från Trondheim och Levanger. Någon renodlad självförsörjning tror jag aldrig har förekommit inom den här tidsrymden i alla fall. I dagens vanliga familjejordbruk köper man in en stor del av de här extra arbetsinsatserna i form av t ex entreprenadtjänster och kooperativ samverkan.

Det har funnits en hel del mestadels tillfälliga landbönder även bland hemmansägarna i Kyrkås. Ett på ett litet prästbord vid gamla kyrkan, där dock veterligt aldrig någon präst huserat eftersom församlingen alltid varit annex - först under Frösön, och efter 1400-talet under Lit. Det har nästan alltid funnits ett och tidvis ett par tre kronohemman i Kyrkås. Där skulle officerare i krigsmakten bo och försörja sig - antingen genom att själv driva jordbruket, eller det vanligaste - att mot någon form av vederlag överlåta driften till en landbonde. Det skedde ofta täta byten av dessa landbönder. Det var också vanligt med tillfälliga landbondeuppdrag i samband med generationsskiften på gårdar där den gamle ägaren dött i förtid och efterträdaren fortfarande var för ung. Alternativet här var att änkan själv stod för driften med lejda drängar eller arbetsföra barn. Gifta kvinnor var ända fram till omkring 1900 omyndiga, men blev som änka myndig och fick driva företag. Det finns gott om exempel på alla former i regentlängden, men jag har hoppat över en del väldigt kortvariga landbondeperioder på bara något år i taget.