Skillnader mellan versionerna 5 och 6
Version 5 vid datum 2010-07-08 23:56:55
Storlek: 3404
Editor: JanNilsson
Kommentar:
Version 6 vid datum 2010-07-09 20:45:24
Storlek: 3811
Editor: JanNilsson
Kommentar:
Raderingar markeras som den här. Bidrag är markerade som den här.
Linje 5: Linje 5:
I Släktträdet nedan finns drygt 2000 personer listade med varierande mängd personliga data. Alla har någon form av anknytning till Kyrkås socken som boende här eller härstamning härifrån. Det finns en viss koncentration till dom som varit hemmansägare, alltså bönder, och jag har försökt åstadkomma en så fullständig "regentlängd" som möjligt på alla dokumenterade och skattlagda gårdar eller hemman från nutid och bakåt. I några fall har jag med lite luckor under de äldsta århundradena hittat dokumentspår från hemmansägare i Kyrkås som är födda i slutet på 1300-talet. Då har det handlat om vittnen eller målsägare i tingsprotokoll om gårdöverlåtelser, jakt- och fiskerätter och liknande. Det är mestadels dokument som min morbror A J Hansson f 1857 spårat upp för omkring hundra år sedan, och han hade i sin tur hjälp av andra duktiga och självstuderade Kyrkåsbor, som Hans Jonsson Lungre-Kyrkbyn f 1851 och Hemming Bengtsson, Kläppe f 1867. Andra källor som dom använt var jordeboksregister och mantalslängder - d v s mer eller mindre årliga förteckningar över alla skattskyldiga eller beskattningsbara gårdar som finns för Jämtlands socknar från någon gång på femtonhundratalet. På nätet är foton tillgängliga av av dessa från 1640 till 1820 med några kortare eller längre luckor då böcker saknas. Dom mest givande källorna är kyrkböckerna, ffa husförhörslängderna (hfl) där prästen gjort kontinuerliga noteringar om alla personförändringar i alla socknens hushåll. För Kyrkås kan man följa avfotograferade kyrkböcker på nätet från 1697 till 1920, varav hfl med de mesta noteringarna går från 1805 till 1895(1915). Bitvis är dom här anteckningarna ganska svårlästa, ffa det som gjordes före år 1700 med en mycket avvikande skrivstil. 15 - 1600-talsnoteringarna är också oftast gjorda av danska fogdar eller präster så alla namn har dansk stavning (Peder, Erich, Mogens, Merete i st f Per, Erik, Mårten och Märit eller Märta som dom ganska säkert hette med svensk stavning). Jag har försökt ändra det mesta till enhetlig stavning om inte det är en uppenbart personlig variant. Registret som går på förnamn blir enklare att följa så.
Nutida släktforskare som hjälpt mig med bidrag till det här registret är två nutida släktingar från Lars Ers, Lungre No 1 - Ingrid Nilsson, StorBränna/Stockholm och John Erik Johansson, Borglunda Stugun.   
I Släktträdet nedan finns drygt 2000 personer listade med varierande mängd personliga data. Alla har någon form av anknytning till Kyrkås socken som boende här eller härstamning härifrån. Det finns en viss koncentration till dom som varit hemmansägare, alltså bönder, och jag har försökt åstadkomma en så fullständig "regentlängd" som möjligt på alla dokumenterade och skattlagda gårdar eller hemman från nutid och bakåt. I några fall har jag med lite luckor under de äldsta århundradena hittat dokumentspår från hemmansägare i Kyrkås som är födda i slutet på 1300-talet. Då har det handlat om vittnen eller målsägare i tingsprotokoll om gårdöverlåtelser, jakt- och fiskerätter och liknande. Det är mestadels dokument som min morbror A J Hansson f 1857 spårat upp för omkring hundra år sedan, och han hade i sin tur hjälp av andra duktiga och självstuderade Kyrkåsbor, som Hans Jonsson Lungre-Kyrkbyn f 1851 och Hemming Bengtsson, Kläppe f 1867 (båda var "gamstrekar" med minimalt försörjningsansvar och hade tid att söka i gamla dokument varhelst dom fanns).

Andra källor, som dom och vi nutida använt, var jordeboksregister och mantalslängder - d v s mer eller mindre årliga förteckningar över alla skattskyldiga eller beskattningsbara gårdar, och som finns för Jämtlands socknar från någon gång på femtonhundratalet. På nätet är foton tillgängliga av av dessa från 1640 till 1820 med några kortare eller längre luckor då böcker saknas. Dom mest givande källorna är kyrkböckerna, ffa husförhörslängderna (hfl) där prästen gjort kontinuerliga noteringar om alla personförändringar i alla socknens hushåll. För Kyrkås kan man följa avfotograferade kyrkböcker på nätet från 1697 till 1920, varav hfl med de mesta noteringarna går från 1805 till 1895(1915). Bitvis är dom här anteckningarna ganska svårlästa, ffa det som gjordes före år 1700 med en mycket avvikande skrivstil. 15 - 1600-talsnoteringarna är också oftast gjorda av danska fogdar eller präster så alla namn har dansk stavning (Peder, Erich, Mogens, Merete i st f Per, Erik, Mårten och Märit eller Märta som dom ganska säkert hette med svensk stavning). Jag har försökt ändra det mesta till enhetlig stavning om inte det är en uppenbart personlig variant. Registret som går på förnamn blir enklare att följa så.
Nutida släktforskare som medverkat med bidrag till det här registret är två nutida släktingar från Lars Ers, Lungre No 1 - Ingrid Nilsson, StorBränna/Stockholm och John Erik Johansson, Borglunda Stugun. Värdefull hjälp finns även på detta "Register över födda, vigda och döda i Kyrkås Socken" mellan 1697 och 1865 http://web.comhem.se/robmag/register/register.htm . Det har skrivits ut från mycket svårtydda kyrkböcker av Robert Andersson, Stockholm, som är

KyrkåsBor

Dom som var med och byggde upp Kyrkås socken och har hållit den levande under förmodligen mer än tusen år.

I Släktträdet nedan finns drygt 2000 personer listade med varierande mängd personliga data. Alla har någon form av anknytning till Kyrkås socken som boende här eller härstamning härifrån. Det finns en viss koncentration till dom som varit hemmansägare, alltså bönder, och jag har försökt åstadkomma en så fullständig "regentlängd" som möjligt på alla dokumenterade och skattlagda gårdar eller hemman från nutid och bakåt. I några fall har jag med lite luckor under de äldsta århundradena hittat dokumentspår från hemmansägare i Kyrkås som är födda i slutet på 1300-talet. Då har det handlat om vittnen eller målsägare i tingsprotokoll om gårdöverlåtelser, jakt- och fiskerätter och liknande. Det är mestadels dokument som min morbror A J Hansson f 1857 spårat upp för omkring hundra år sedan, och han hade i sin tur hjälp av andra duktiga och självstuderade Kyrkåsbor, som Hans Jonsson Lungre-Kyrkbyn f 1851 och Hemming Bengtsson, Kläppe f 1867 (båda var "gamstrekar" med minimalt försörjningsansvar och hade tid att söka i gamla dokument varhelst dom fanns).

  • Andra källor, som dom och vi nutida använt, var jordeboksregister och mantalslängder - d v s mer eller mindre årliga förteckningar över alla skattskyldiga eller beskattningsbara gårdar, och som finns för Jämtlands socknar från någon gång på femtonhundratalet. På nätet är foton tillgängliga av av dessa från 1640 till 1820 med några kortare eller längre luckor då böcker saknas. Dom mest givande källorna är kyrkböckerna, ffa husförhörslängderna (hfl) där prästen gjort kontinuerliga noteringar om alla personförändringar i alla socknens hushåll. För Kyrkås kan man följa avfotograferade kyrkböcker på nätet från 1697 till 1920, varav hfl med de mesta noteringarna går från 1805 till 1895(1915). Bitvis är dom här anteckningarna ganska svårlästa, ffa det som gjordes före år 1700 med en mycket avvikande skrivstil. 15 - 1600-talsnoteringarna är också oftast gjorda av danska fogdar eller präster så alla namn har dansk stavning (Peder, Erich, Mogens, Merete i st f Per, Erik, Mårten och Märit eller Märta som dom ganska säkert hette med svensk stavning). Jag har försökt ändra det mesta till enhetlig stavning om inte det är en uppenbart personlig variant. Registret som går på förnamn blir enklare att följa så.

Nutida släktforskare som medverkat med bidrag till det här registret är två nutida släktingar från Lars Ers, Lungre No 1 - Ingrid Nilsson, StorBränna/Stockholm och John Erik Johansson, Borglunda Stugun. Värdefull hjälp finns även på detta "Register över födda, vigda och döda i Kyrkås Socken" mellan 1697 och 1865 http://web.comhem.se/robmag/register/register.htm . Det har skrivits ut från mycket svårtydda kyrkböcker av Robert Andersson, Stockholm, som är

Släktträd Man väljer en person i listan till vänster, vilken landar som aktiv person längst till v i den högra rutan. Där kan man välja flik "personakt" eller "anor" och sedan fortsätta vidare med ny aktiv person genom att klicka vidare på önskat namn som dyker upp (med blå text). Tacksam för tips om rättelser och kompletteringar till Jans mailadress! Det här är ju ett levande och ständigt växande träd som även kan behöva tuktas ibland. Foton har jag hittills mest satt in på döda personer. Har du några som skulle platsa någonstans så skulle det vara roligt om du kunde maila hit ett skannat avtryck, jag kan också fixa detta på lånade orginal och även plocka ut rutor eller beskära i de skannade kopiorna om det behövs.

Busvebacken: KyrkåsBor (senast redigerad 2011-07-03 08:24:54 av JanNilsson)