Jonas Hansa var näst äldst av sönerna till Hans och Brita Andersson, född 1859. I samband med arvsskiftet 1887, då Ante H övertog hemgården Backen i Bringåsen och löste ut sina syskon, så fick Jonas köpa gården Lungre No 1 vid kyrkan av sin morbror Per Jonsson. Per var ogift och barnlös, och det kom att visa sig att det skulle gälla även Jonas. Han skriver i den sista dagboken att han varit bonde i 52 år, och han enligt anteckningarna verkar han varit fullt verksam ända till några få veckor före sin död. Bland de sista anteckningarna nämndes att han vid ett läkarbesök fått veta att han "hade en knöl i magen".

Jonas "stack nog ut" ur syskonskaran på så sätt att han var något av en frifräsare som alltid for omkring och gjorde affärer i grannskapet, köpte och sålde alla förekommande slakt- och livdjur, antikviteter, fastigheter och skogsavverkningar. Till skillnad från sina övriga syskon konsumerade han också en hel del starka drycker när tillfälle bjöds och han deltog i alla möjliga folksamlingar. Det var baler, gudstjänster, bönemöten, ungdomsmöten(även när han var gammal) folkbildande föredrag, skolexamina(?), gravöl, och så deltog han hela livet i en liten sångkör i Kyrkås.

Allt detta och mer till kan man läsa i en lång serie dagboksalmanackor som han fyllde i mellan 1899 och fram till några veckor före sin död vid 80 års ålder i augusti 1939, och några mindre anteckningsböcker från undomstiden på Backen, allt samlat och bevarat i ett gårdsmuseum som han upprättade på gården i Lungre.

Det här materialet verkar ha varit oläst sedan Jonas dog 1939. Hans formuleringar i många fall tyder på att han skrev ner sina noteringar och funderingar för att de skulle läsas av efterkommande. Han har ofta gjort förtydliganden och förklaringar till lokala uttryck som använts. Hans skrivkonst både i handstil och stavning är dock väldigt enkel, jämfört med vad hans syskon och far presterade. Han var mer praktiskt lagd och möjligen även dyslektiker.

Nedan följer lite olika utdrag och bearbetningar av Jonas Hansas noteringar.

TableOfContents

Jonas Hanssons ungdomsanteckningar.

När Jonas var i 20årsåldern , omkring 1880, och fortfarande bodde hemma på Backen i Bringåsen förde han en del prydliga anteckningar i en liten sliten bok om lite av varje inklusive några reseberättelser som kan vara roliga att läsa om den nyfikne ynglingens upplevelser. Båda resorna beskrivs även i Brevsamling/Brev från Hemmet 1878 på www.busvebacken.ath.cx . På den första resan var det förmodligen Ante och Jonas som körde var sitt lass om 380 kg hö per lass ner till Gråsjön mellan Bräcke och Hällesjö samt importspannmål pga nödåret tillbaka från järnvägen i Erikslund nedanför Ånge, den dittills nordligaste stationen på stambanan. Den andra resan gjordes av Jonas´ farbror Anders i Kläppe som körde två hölass, till Gråsjön med Jonas som kördräng.

Beskrifning öfver resan mellan Erikslund och Bringåsen i jan. 1878

Hemmifrån Söndagen den 13de Jan. kl. 12. till P Pålsson Oppetand, der vi fick hus kl. 4. derifrån Måndagen kl. 5. f.m. Hvila hos Bärtel, hus hos Pilten kl. 5 e.m. från Pilten tisdagen kl. 4. f.m. hvila hos rolf, hvila vid bräcke kyrka, och hvila på lillkrogen, derifrån till gråskön, hos A Persson der vi fick hus kl. 9 e.m. Odensdagen från A Persson kl. 10 f.m. till lillkrogen, till slammeråsen och vila, derifrån till Storkrogen der vi fick hus kl. 6 e.m. Thorsdagen, från Storkrogen kl. 4 f.m. vila i talge, derifrån till Stationen Erickslund der vi fick lass kl. 12. på dagen Hemresan, hvila i talge kl. 2 e.m. nattqvarter i slammeråsen kl ½6 e.m. Fredagen från slammeråsen kl ½2 fm. hvila i ett torp i sköändan, hvila i Stafre, nattqvarter i Refsunds prestgård der vi fick hus kl. 5 em. Lördagen från refsunds prestgård kl. 3 fm. vila hos bärtil, hvila hos P Pålsson Opetand, och kom hem Lördags aftonen kl. ½6 e.m. den 19 jan 1878. Intygar

I brev från hemmet till HA i Stockholm d 23:e jan skrevs följande (modern Brita Jonsdotter var avsändare men pennan fördes av Ante Hansson): På Lördags qvällen hemkom pojkarne ifrån Borgsjö; resan gick ganska bra, det svåraste var att få ordentligt stallrum åt våra hästar till nätterna, och de som ej passade på i god tid, måste köra hela nätterna; kölden var äfven ganska skarp, så att det ej gick för sig att sätta hästarne under bar himmel; då vi var i Storkrogen visade termometern 23 grader. Utefter hela vägen emellan Erikslunds jernvägsstation och Brunflo, var så fullproppadt med folk som på en marknad, från Rödön voro cirka 100 hästar, från Häggenås öfver 30 och från Kyrkås 32; dessutom voro en hel hop andra forbönder från Lockne, Brunflo och Ås ute på förtjenst. Kornet som vi fått från Erikslund är ganska bra, och rågmjölet är äfven försvarligt ehuru en del är något "grofmalet". För höet som vi skjutsade till Anders Persson fick vi 1:25 per Ltt; vi hade 45 Ltt på lasset

Resebeskrifning.

Från Kläppe, Lördagen den 2. Mars kl. ½8. f.m. hvila hos P Salberg Torvalla, ankom till Pilgrimstad kl. 6. em. Söndagen från Pilgrimstad kl. ½8, fm. hvila kl. 11, vid bräcke kyrka, hvila på lillkrogen ankom till Gråsjön kl, 7 em. Från A Persson till storsvedet 1½ fjärdingsväg med höet. Måndagen från gråsjön kl, ½2 på dagen hvi körde sjön söder om gimdalen till Nyhems socken Hofsjö och fick hus kl, 5, em. 2 mil från A Persson till hofsjö, från hofsjö kl. 7, fm. 2 mil genom holmsjö Östbyn och Bjösjö till Ismund. vila vid ismundsundet hvila i Kojan vid Olof jons myren, och kom hem Tisdagsaftonen kl. ½7, em. Intygar

I ett brev till HA fr 5:e mars skrevs följande: Anders i Kläppe har nyss återkommit från Gråsjön, dit han skjutsat 2 lass hö, som han såldt till Anders Persson. Han har haft Jonas med sig som "körkarl" för ena lasset; det var med knapp nöd de kunde slippa fram till Gråsjön med sina lass, vägen var öfverallt emellan sjöarne, nästan alldeles bar och på sjöarne är isen mycket svag; hemvägen togs öfver Ismundsjön. På landsvägen emellan Torpshammar och Östersund begagnas nu kärra.

Jans kommentar och beräkningar

Om man summerar prestationerna från dessa resor på medföre, så avverkade man ca 24 mil på 7 dagar i kallt väder och ”trafikstockning” på den första, medan den andra utfördes i begynnande ”förfall” med 16 mil på 4 dagar och uppenbarligen utan returfrakt. Hästarna gick ungefär tio timmar per dygn och avverkade då 4-5 mil med lass (4 – 5 km/tim). Utan lass ökade farten till omkr 7 km/tim.

”Bränsleförbrukningen” enligt dåtidens fodringsrekommendationer motsvarade 12 kg hö/dygn för en normalstor häst som då var 400kg samt några kg havre vid så ansträngande arbete som detta. Värdet på detta det aktuella året kan beräknas till ca 2 – 2,50 kr/dygn och förarlönen ungefär samma summa, tillsammans en rörlig driftskostnad på 5 kr/dag eller omkr 1 kr/mil.

Den andra Gråsjöresan med ett godsvärde på 380 kg x 15 öre = 54 kr per lass, borde då kosta omkr 5kr x 4 dagar = 20 kr i frakt ( det framgår inte om man debiterat extra för frakten eller om den ingick i det erhållna höpriset). Hästen förbrukade ju faktiskt hö för motsvarande en åttondedel av nyttolasten under en sådan resa, så det var ett resurskrävande företag! Men nöden har väl ingen lag och några andra transportmöjligheter fanns inte vid den tiden.

Provmjölkning 1880-talet

I Jonas anteckningsbok finns även en provmjölkningsrapport med ett antal mjölkmätningar på sex kor från Backen, Hvad kreaturen mjölkar. 1882 och 1883. Korna hette Grefvinna, Pryd, Svanlin, Lyckros, Ganlin och Prinsessa Dom kalvade in från dec till mars och vid första provningen mjölkade en av de bättre 10 liter per dag. Hela laktationen summerades för ett av åren till mellan 800 och 1600 liter för de olika korna.

Hyllningsdikt vid 70-årsdagen

Följande hyllningsdikt till JH:s 70årsdag ger nog en ganska bra bild av hans liv och leverne. Han har själv beskrivit firandet den dagen i dagboken. Han var fortfarande i full verksamhet och fortsatte så nästan ända fram till sin död tio år senare.

Från Kyrkås fagra nejder i Februarikväll Då du till tiotalen sju nått på Ditt levnadspell Nu vännerna, på hännerna dig hissa vill mot sky Du är oss kär, båd här och där Du är som ständigt ny.

Du säkert drömt i stilla natt Då Du ensammen låg Att vid Din sida låg en skatt som Du i drömmen såg Du vaknade, men saknade Din drömbilds tavla skön Ditt ljuva famntag raknade Det var i ungdom grön.

/Eva "i Lånna" (Lund), hans ungdomskärlek/

Vid Mellansjön Du bygt ett slott som Fingal i sin dal och där på tjäderspel Du gått Förstått när Tuppen gal Straxt intill Dig, bredvid Din stig Där bodde ju en mö Men var visst mindre däjelig Hon var som storm på sjö.

/kalabaliken med Söderström-Lisa/

Ty när Du känslan blottade på vederbörligt sätt Hon mitt i syn Dig spottade så smeksamt regelrätt Till flickorna här omkring byss Du kanske fråga vill Är detta vad de kalla kyss Ej näsduk räcker till.

Du älgskogskrank en gång ock var O hemska smärtors kval Men ej åt hjärtat smärtan tar fastän det är på tal Till stjärnorna där ovan skyn Din näsa tänkte gå Hur Du såg ut då mitt i syn det kan envar förstå.

/Enligt P.O.Lithander kom vår vän så nära inpå en älg att muskedundret ryckte upp med kolven mitt för ansiktet och kanonens rekyl tilltygade skytten förskräckligt/

På jaktstig Du med Backman gått I arla morgonstund Och månget härligt hardrev fått När jösse gör sin rund Men när Du uti släden satt på pass med brutet ben och jössarna omkring Dig spratt då var jaktivern ren.

/En jämtländsk Janne Wängman/

Du getter gillat i Din borg och mitt ibland dem stått Med dem Du for till Göteborg och vitsord för dem fått. När Sankte Per´en Dig ber Välkommen stiga in Då svarar Du tack, tack som bju Fast getter hör till Hin.

Trots menskors larm och starka brus Du skriften hållit kär Att kyrkan är ett fårahus Det står ju tydligt där. Bokstavligt sett Du har ju rätt och Herden var ju god Men villoläror plöja brett Som Du nog ej förstod.

/Gamla kyrkan som låg på vår väns ägor, före restaureringen/

Du fädrens minne hållit kär /Gårdsmuseet./ Av deras tid så hård har vi blivit vad vi är om det Du vill slå vård Tänk när de skrev, på kalvskinn brev Hur varmt det då nog var att få ett sådant som beskrev vad de på hjärtat bar.

Från Bondeståndets stolta tid Du fäder har som satt sin glans på riksdans arbetsid att värna Sveriges skatt Du Lungrevän och yngling än Från vänners krets det går På högtidsdag vår hyllning tag vid fyllda sjuttio år.

/Hans Andersson, Bringåsen. Riksdagsman 1870-1890/

Anteckningar ur Jonas Hanssons dagböcker.

Jonas Hansson (1859-1939) var född på Backen, Bringåsen och var från 1887 bonde på sin mors hemgård, Lungre No 1 närmast intill nya kyrkan. Han köpte efterhand in flera andra fastigheter, och var enligt en uppgift även ägare till fastigheten på vilken gamla kyrkan är belägen. Ur dagböckerna framgår att han var intresserad av det mesta som hände i hans omgivningar, och han bedrev ständigt handel med det mesta, bl a skogsprodukter, slaktdjur, hästar, antikviteter. En av hans bröder noterade i något sammanhang att Jonas bedrev ”Firma Köper Allt”. Hans handelsresor bedrevs huvudsakligen inom en radie på ett par mil från Lungre med häst eller ofta till fots och mest köpte, sålde och bytte han slakt- och livdjur av nötkreatur, får, getter och hästar eller smågrisar av egen produktion. Senare även ”skånegrisar” som han hämtade på järnvägen i Östersund. Slaktdjuren hade han nog oftast med sig hem för att senare leverera dem till slaktare i Östersund eller en del i början av 1900-talet till Nils-Marta, en driftig bondkvinna som drev egen slaktverksamhet i Bringåsen. Jonas organiserade vintertid också omfattande skogsavverkningar på egna fastigheter eller inköpta avverkningskontrakt och kunde då ha 15 – 20 man i arbete på olika ställen, som skulle besökas och underhållas med mat och avlöningar etc. Det handlade årligen om 5 – 10.000 stockar som tummades in för olika Sundsvallsbolags räkning på isar i Mosjön, Östersjön, Fjälån, Nästsjön, Mellansjön, Ismundsjön och Lillsjöhögen. Ända fram till de allra sista åren på 1920-talet skedde all transport med häst. Därefter kunde han ibland leja lastbilstransport för ved, timmer och slaktdjur. Dessutom körde han ofta själv med häst, timmer och bräder åt olika håll eller ved till Östersund när han inte hade något annat för sig. Han noterade i dagboken alla möjliga remarkabla händelser och bevistade alla tänkbara bönemöten, föredrag, teaterpjäser, barnfester och inte minst baler och danser som förekom i socknen, och var i farten mest alla tider på dygnet även vintertid. Han var även i alla år aktiv i en sångkör i bygden som hade sångövningar hemma hos varandra och sedan uppträdde vid ovanstående mötestillfällen, förutom i kyrkan vid jordfästningar mm. Redan 1920 lyckades han även komma med på en flygtur från Lugnvik över Ås, Frösön, Brunflo och tillbaka – ”en bra tur”. Jonas höll sig också säkert väl underrättad om utvecklingen i omvärlden, dels genom att ständigt prenumerera på fyra-fem olika tidningar och tidskrifter och genom att besöka så gott som alla förekommande stora veckolånga rikslantbruksutställningar som hölls vart tredje till femte år i t ex Stockholm, Göteborg, Norrköping, Malmö, Kristiania(Oslo) och Trondhjem. Vid några av dessa tillfällen kunde han även på järnväg ta med sig ett antal getter för att få dem premierade. På sin ålders höst beklagade han i en anmärkning, att han borde ha antecknat mycket mer, men hann inte ”ty jag har inga barn som jälper mig”. Han förblev nämligen ogift, uppenbarligen trots tappra försök att avhjälpa det. Dessutom hade han väl troligen en släng av dyslexi eftersom hans stavning var ganska osäker och ojämn. Här var det en rätt stor kontrast till hans far och tre bröder som verkade väldigt säkra och drivna i formulerings- och välstavningskonst. Vissa dagar var texten nästan oläslig, vilket sannolikt hängde ihop med att han också till skillnad från de övriga i familjen var begiven på starka drycker och gärna tog sig en omgång när tillfälle gavs. Enligt anteckningarna odlade han bekantskaper med flera hotellägare/krögare i Östersund, och han antecknade speciellt att han röstade nej vid den s k förbudsomröstningen år 1922 angående ett förbud mot försäljning av alkoholdrycker i Sverige. Han hade också bl a en samling gamla mynt som han gärna förevisade och försökte utöka när tillfälle gavs.

Anteckningar ur dagböckerna rörande Kyrkås gamla kyrka:

11/1 1901 varit i gamla kyrkan gräfvit efter pengar m.m. 24/2 1901 Ante Pettersson och J. E.o. varit hit jort ritning på förstu i gamla Kyrkan 17/4 1901 tjört timmer och bräder till gamla Kyrkan 18/4 1901 tjört bräder till gamla Kyrkan

24/7 1902 varit till gamla Kyrkan med plank och kalk 24/8 1903 varit i gamla Kyrkan och sätt upp innantak

20/7 1911 varit till Klösta fick spån till gamla Kyrkan

6/10 1913 varit vid gamla Kyrkan lagd tak på sakristian

5/9 1915 Gudstjänst i gamla Kyrkan af S N Sundelin Lit

13/9 1920 varit vid gamla Kyrkan stakat ut Kyrkplan

18/3 1924 varit till Rödön efter takspån till gamla Kyrkan

10/7 1925 varit vid gamla Kyrkan hyvlat takspån 3/8 1925 varit vid gamla Kyrkan börjat med att lägga spån på norra sidan

Kyrkås 1931 Gamla kyrkan 15 alnar lång och 9 alnar bred 9 bänkar på manssidan och 7 på kvinnosidan, tvänne läktare, kvinnoläktaren efter norra väggen 2 bänkar, fyra bänkar för män från väster med uppgång från trappa invid Predikstolen

Utdrag ur Jonas Hanssons dagboksalmanackor.

Den äldsta dagboken är från 1896, då Jonas hade varit egen företagare i nio år. I en liten almanacka har han gjort kortfattade noteringar om större händelser, samt varje dags temperatur, eventuell nederbörd och blåst.

1896

Januari

den 28 började att köra timmer till mosjön

Följande två veckor noteras att fyra suggor släpps till galt. Därefter finns en uppräkning av 31 st smågrisar som levererats till olika köpare mellan Hökbäck – Storåsen – Frösön, 2 st behöll han för egen del.

Februari (d. 8:e) Egorna är nästan öfveralt bar och i skogen är det till häften bar mark alla diken och bäckar är fulla af vatten, litet is efter vägarna i Östersund begagnas juldon Timmerkörning är nästan öfveralt slut

April

(början) Snön är styft 1 aln jup kärrföre till Östersund den 8 April timmerkörningen slut vatten börjar stiga till i alla bäckar barfläckar finnes på egorna

(d. 21:a) storsuggan till galt, sågen (Gilleråns sågbolag, som han var med och byggde 1879) börjat att gå sluttumning på Mosjön

den 27 sådd hafre

Maj

den 19 sådd ärter

den 23 sådd litet korn, åkrarna rysligt våta

sådd ifrån oss den 28de

den 29 maj kl. 9 fm. inställelse i Lits tingslag

Juni

(d. 13:de) rågaxen synes Åkrar och höslått är det bästa man kan tänka sig JJ.s i Fanbyn kommit med hästen jag släpt hästar den 13de

Juli

den 14de började vi slå

den 31 Juli kl. 7 fm artillerihästar

Augusti

(d. 5:e) slåttranden slutad

(d. 8:e) på vissa ställen var marken vit af rimfrost potatisbladen fröso somligstäds

(d. 22:a) skördeanden pågår som bäst ypperlig korn med lägg öfverallt

September

(d. 5:e) skördeanden slutad sirka 90 häsjor korn

den 12 Sept kl. 1 få igen artillerihästar

potatisbladen frös den 15de

den 16. allt korn råg och potatis under tak.

December

(d. 1.a) Dålig slädföre till Östersund

(d. 12:e) Storsjön bär i dag köra

1898

Nästa dagbok är av lite större format, 1898, men fortfarande få noteringar utöver dagligt väder, lite smålån och fodringar från olika personer och arbetsfolk som kommer eller slutar.

Februari

(d. 1:a) lånt 180 kr af skom. P. O.s.(bör vara P Olofsson/P O Lindberg från Bringåsen, som någon gång vid den här tiden etablerade affärer i Kläppe och Lungre.

(d. 6:e) första gången nya orgeln begagnades.

Mars

(d. 27:e) tjöpt 1 fargalt 1 sugga skyldig P. O. 1 månad

April

(d. 27:e) A J H.s Sugga till galten

(d. 30:e) Första gången kärra begagnas till Östersung för i år på landsvägen till Kläppe är ypperligt slädföre Skaren bär köra den 1. Maj.

Maj

(d. 16:e) Boskapspremiering i Kyrkås

den 24. började vi så

Juni

(d. 8:e) sätt potatis

(d. 9:e) Sådd ifrån oss.

Juli

den 13 Juli började vi slå

(d. 23:e) köpt slåttermaskin 220.

Augusti

(d. 19:e) allt hö inne

September

gamla potatis kostar 8 kr tunnan

(d. 1:a) Skörden börjat

(d. 7:e) köpt rödan och fålen

(d. 10:e) landsvägssyn tiondesmör köpt fjolfåle av Markus

mycken säd upptagit till grönfoder. Skördeanden slutad den 24 Sept. mycket havre men grön

(d. 27:e) Potatis opphackad

1899

Nu har Jonas skaffat en annotationsalmanacka med sex raders plats per dag för anteckningar och han börjar i februari skriva lite utförligare om vad han gjort mest varje dag. Första anteckningen.

Februari

5. varit till Böle bytad till mig fickuret som går i 8 dagar. Johan Jönsson ankom för att köra timmer 10 gr kalt häftig snöstorm på morgonen

11. denna dag fylde jag 40 år, på qvällen en liten bjudning. Jag till Östersund med ved. 8 gr. kalt 8. tum snö

12. Gick till kyrkan sedan till Lundkälen på bal lifvat bal kom hem kl. 5 på morgonen.

13. Till Östersund med ved sedan till böle. 13.gr.k.

14. kört ved från Jellsjömyran tumning af Mons på Mosjön lifvad på qvällen med Jonsson till kl. 1. 12. gr.k.

16. gr kalt 1.t.snö varit till Östersund köpjort med Erick Mårtensson om hemmanet och skogskontraktet som Jakob hade för 11.800 skall ha en vit häst och en kalf

17. Till Östersund med ved skall skrifva köpafhandling med E Mårtensson men han var ongrig sedan till Mårten i Kläppe köpte gamla pengar, på qvällen till Per Olofsson på en liten bjudning kom hem kl. 2

18. Till Lit med kronouppbörden för Lungre och Bringåsen. till prästen och fick

25. 2 gr. v. Pasjonspredikan kl. 12. Jordning af Erick Anderssons hustru sedan

26. söndag kl. 6 fm. bytade bort Sviders tjur till en större do af J Es. Slottön fick ett

27. Denna dag var jag usel af det myckna vaken men körde ändå två vännor timmer

28. Till Lundkälen efter en ko och en oxe en hade jag med mig till Per Olof töväder

Mars

1. till P. Solberg (slaktare i Östersund) med en oxe och en ko. Utmärkt före is på

11. 6. gr. kalt kört timmer till Mosjön sedan kört med unghästarna till skräddaren

20. 13. gr. kalt blåst till Östersund med ved till Jöns Aronsson köpt grus såld en

21. 20. gr. k. Inpektsjon till skogen efter starr sedan kört hö till E M.s han var

26. söndag 7. gr. k. Till Per Olofsson sedan till Böle-Bye-Skjör bjöd 100 kr för en

27. 5. gr k. Till storåsen med moskaggar lemnat 8 kr till PO Lithander till

28. 3 gr k. Blåst kört en vänna timmer sedan till Brynje emot kon och qvigan

29. 0. gr k något rägn till Brynje efter kon till E Wall med fålen sedan till

April 2. Påskdag 2 gr k till Kyrkan 2½ t snö blåst så det yrde kring öronen bal på

3. anandag påsk 4 gr k. Till Per Olofsson såld en mär för 470 kr. erhållit 150. sedan

8. 3 gr. v. Kört hem hästfoder (= starr eller skogsfoder?) på qvällen till Bringåsen 14. 4. gr. k. litet snö kört timmer. Husföhör hos Erik Jonsson af J. Genberg mycken

15. 0.gr. Kört sågtimmer Hindrik kört grus Alfred kört ved Pål Jonsson var hit på

19. 3.gr. k. 3 t snö och blåst till Östersund med en Oxe och ett lass ved bestäld nya

22. 10 gr. k. 3 t. Snö Till Östersund efter Djurläkaren för att undersöka boskapen för

23. Söndag. 6 gr k snödref steg opp kl 2.20 började metningen kl. 3. reste till

26. 8.gr varmt första dagen det töar riktigt något regn kört timmer reste till Östersund kl: 2 kom hem kl: 7. utmärkt slädföre till staden 27. 6 gr k. Bortom Hans Jonsson(i Kyrkbyn) efter timmer och tjört ned till Mosjön

28. 4 gr k. 2 tum snö till Singsjön kom hem kl. 2. sedan till Bringåsen 29.18 gr kalt Auktion hos A Andersson Kläppe till J Kempe med en kärra på qvellen bal hos A.A.s, kom hem kl: 5. Kl: 7. på morgonen reste jag tillbaka till Kläppe 30.Söndag 5. gr kalt Hästförsäkringssammanträde bal här till kl 2 på natten

Maj 2. 6.gr.k. Hästuppvisning kl: 10. vid kyrkan sedan till Bringåsen på qvällen till

3. 8 gr k. Till Per Nilsson Brynje efter kärrjulämnen sedan till Fjälqvarn och mala,

4. 6 gr k. Till Lars Larsson i Mo för att få jort ett par kärrjul. Sedan till Böle och

6. 8 gr. v. Till Kläppe efter en hackelsemaskin kört timmer till Mosjön tämd Oxen

15. började sågen gå 26. gr. v. rakat rågtoven sådd gödningsämnen for till Östersund med ved och en Oxe kl: 2.

Juni 1. 6. gr. v. kall blåst ristat (plöjt) sedan kört grus. Timmerlossning i Mosjön har

2. 8.gr.v. Litet blåst 3.gr.k. På natten. Till Östersund med ved sedan på examen (på

3. 9.gr.v. 2 gr kalt kl:5 på morgonen på morgonen till Böle i sällskap med

4. Söndag 12.gr.v. Satt och skref sålde fålen efter graffa till Ante (brodern) sedan

8. 10.gr.v. Kall blåst denna dag började vi så söder om kyrkan 9. 11.gr.v. Harrvatt på åkern kört sten sådd i öfra och yttra legden 10. 9.gr.v sätt potatis sådd höfrö vältat kört sten ur kyrkogården m.m. denna dag

13. 10.gr.v blåst steg upp kl 4 tvättat kyrkan fått smågrisar 11 st. på qvällen till

14. 16.gr.v stark solhetta ristat sedan till Lundkälen efter en gumse. Björken har i

15. 13.gr.v. Blåst kalt näst nord ristat och harfvat på qvällen Hölje att se ruinerna

16.18.gr.v till Brynje efter en Oxe sådd gödningsämnen köpt ett lass hö af Olof

17.15.gr.v ristat till middagen sedan till Östersund på sirkus Nederländska sirkus

19. 18.gr.v rägn halfva dagen till Böle med gätterna sedan till Palleråsen och

20.15.gr.v ristat i yttra legden denna dag har det varit riktigt växter väder släpt ut

21.18.gr v sådd grönfoder till Hans (brodern) och bytade om hästar Per Olof i

24. Midsommardag 14 gr. v. 5 gr på qvällen till Bringåsen på förlofningskalas för

25. blef jag vald nämdeman 26. 17.gr.v. Till Hans till E. J.s snöpt smågrisar kört sten och plank 27. 20.gr.v till Östersund på missjonsmötet på qvällen till Brynje kom hem kl. 1. på

Juli (1. 18.gr.v blåst litet rägn kört sten harfvat potatis till Hans på qvällen till Böle

9. Söndag 12.gr.v. jag var i Östersund för att få igän beväringshästar fr. Artilleriet

10. 21.gr.v. Harfvat råglandet sedan till Östersund efter höräfsan Till Sörefors

11. 23.gr.v. gödslat till rågsådden sedan bredd ut gödsel varit uppe hela natten 12. 26.gr.v. litet blåst kl:9. På qvällen är det 21.gr.v. i skuggan Ristat på

13. 26.gr.v lemnat O.J.s Böle 50. återstår 100. ristat och kört sten på qvällen till

14. 27.gr.v litet blåst kört sten på natten om dagen divärse göromål 15. 26.gr.v litet blåst till Östersund på qvällen till jällsjömyran det börjar bli torka

16. Söndag 26.gr.v litet blåst en rägnskura mitt på dagen Till Östersund fick följa

17. 25.gr.v i Östersund på hästpremieringen sedan till Böle kom hem kl:6 på

18. 26.gr.v huggit hustimmer sedan till Östersund på natten till Böle och köpt timer

19. 23.gr.v. till Östersund med timmer gällat en galt Till Böle efter Paul och Br ita 20. 19.gr.v. något rägn till Östersund med timmer 21. 13.gr.v. blåst till Sågen, harfvat ålat potatis (skavt bort ål=groddar från

22. 9.gr.v. rägn kall blåst varit i smedjan, slaktat en gumse, gällat galten 23. Söndag Böndag Gudstjänst 17.gr.v. till kyrkan på grafbacken efter Per Wall på

24. 20.gr.v. måkat tagit upp hö på qvällen till Lundkälen kom hem k. 2. e.m. 25. 19.gr.v. slagit med maskin Söderström kom med Fyr. Paulus tagit opp något

Augusti 2. 10.gr.v. stark kall blåst Till branabodarna efter bomat, sedan slagit rägnskurar 9. 10.gr.v. kall blåst slagit hö på afton till Östersund och sko ryttarmärren 10. 11.gr.v. litet rägn till Kläppe och Skjör tagit opp hö på aftonen till Bringåsen

19. 10.gr.v. till E. Jönsson sedan till Östersund med potatis starkt rägn något blåst 20. Söndag 11.gr.v. litet rägn på kommunalstämma och riksdagsmansval kl. 3

21. 12.gr.v. litet blåst från Åsen J. E.s i klösta var hit efter 2. grisar. På qvällen var

22. 10.gr.v. blåst tagit opp hö till Bringåsen lånat 100 kr. af Hans 23. 11.gr.v.blåst till Bringåsen efter grus kört häsjor på qvällen till Östersund. 24. 11.gr.v. till frösöläger på Auktion sedan gick jag hemm

September 4. 8.gr.v. blåst några små rägnskurar litet hagel tagit opp korn på qvällen till A. H.s

5. 6.gr.v. rägn kalt på morgon till Sörefors qvarn bytat om kor. på aftonen till

7. 9.gr.v. slagit korn 3 bat. Artillerister varit vid kyrkan och skjutit till Bringåsen

11. 10.gr.v. Till Lit med tiondesmör och till qvarn, till P. P.s efter en lillgris kört

12. 10.gr.v. dimma och duggrägn ristat vid vägen söder om fähuset. på handeln köpt

13. 13.gr.v. till marknaden kl. 11. inte uträttat ett dugg ett fåtal kor på torget 14. 10.gr.v. präktigt väder varit på marknaden reste hem kl: 8. em. 15. 11.gr.v. litet rägn på morgon till Östersund i sällskap med P. J.s många kor på

18. 6.gr.v. litet rägn på qvällen steg upp kl: 4. reste till J. E.s Klösta sedan till Husås

19. 9.gr.v. steg upp kl: 6 varit på tinget lemnat bouppteckningar var bort att köpa

20. 10.gr.v. präktigt väder litet kalt på morgonen mycket folk på tinget Blomm blef

21. 11.gr.v. kalt på natten klart väder steg upp kl ½6. mycket folk på tinget Bonn

22. 9.gr.v. steg upp kl:6 började kl. ½10. slutade kl: 12. sedan bjuden A. J. Vinberg

23. 7. gr. v. rägn på natten och dagen till Östersund med ved Köpte en kalf af P.

24. Söndag 10.gr.v. Gtj Genberg kyrkostämma på qvällen till Per O. Lithander

25. 9.gr.v. från P O Lithander till J. Ericksson Slottön sedan till P.Karlsson

26. 8 gr.v. till Östersund med 2 famnar granved 24.kr. tagit 6 fat fotogen hemm kom

September månad har varit rägnig och kall, den 4. Sept började vi skära, kornet är grönt och frusit nästan öfverallt där det är lägg, det myckna rägnet har jort skada på halmen den har ej varit torr förrän den sista September. potatis blir mycke dålig, många får ej igän fröpotatisen den 1 Sept: kostade potatis 12. kr. tunnan Intet nyväll (vallåterväxt) finns vadan boskapen på många ställen måste födas inne under hela September halm foras är i liten mängd ty det har för det mästa varit tunt och kort, rotfrukter dåliga humlen ingen stor tillgång på boskap priserna fallit både på körhäst 500 kr. och kor 75. kr. barrved 12 kr. björk 16. kr. dagkarl 1,50. - 2,00. kr. 1 famn barrved huggen 2,50.öre 1 Ltt hö. 50. öre (8,5 kg) 1 säck mjöl korn eller råg 22. kr.

Oktober 1. Söndag 3.gr.k. stark is på morgonen Till Bringåsen och stämde A.P.s och J. Öst

2. 6.gr.v. rägn till Östersund med ved jelpte Emrik Halfvarsson flytta, köpte en

3. 6.gr.v. litet rägn gräfva omkring stenarna till sågen till Bringåsen på qvällen

4. 7.gr.v. något rägn blåst ristat och kört sten lagt ett täckdike 7. 2.gr.v. blåst 5.gr.k. på morgonen till Östersund på skogsauktion där var

8. 4. Böndagen 2.gr.v. Gtj kl. ½1 af Genberg sammanträde att bevilja 700 kr. för

9. 5.gr.v. kört sten O. J.s hit efter qvigan på qvällen till N.A.s Bringåsen kom

10. 3.ge.v. tjört sten på qvällen sjutsade hem August i Böle kom hem kl. 12 på

11. 4.gr.v. kört sten, divärse smått till Hans P. Olsson. Bref från Ida Molin

12. 6.gr.v. litet rägn marken har tinat upp. Till Östersund på Brunflotinget på

14. 5.gr.v. rägn kall blåst på aftonen H. H.s tagit igän tämmingsmären och

15. Söndag 2.gr.v. kall blåst marken starkt frusen till P. Olsson till E. J.s. Elias

16. 6.gr.v. till P. O.s på morgonen kört sten och ristat på qvällen till A. Hansson 17. 4.gr.v på morgonen bär det nästan att gå reparerat timmervägen till Mosjön på

18. 0.gr. drömde att A. J.d satt och strök håret ur ögonen på mig sedan hörde jag dett

20. 8.gr.v. blpst på aftonen till Östersund med ved till Nesens qvarn 21. 5.gr.v. blåst till Böle på stenkrossauktion på qvällen till Åsen köpte en ko 30.kr.

22. Söndag 10.gr.v. till Lundkälen efter 3. får på qvällen till skolan på

23. 7.gr.v. starkt rägn på natt mot 24. slaktat 1. gris 6. får sjängt Pål P.s 2. får

24. 5. gr. k. 2. t. snö stark blåst till Nils Andersson med 1. Oxen. till A. H.s köpte

25. 6.gr.k. till Östersund med ved och 1. bock 1. ko. J. J.s P. Knut följde från

26. 10.gr.k. Kall blåst 3. t snö på aftonen. till Åsen på bön och misjonsauktion

27. 6.gr.k. dimma. till M. I.s Böle med en ko köpte en tunna ärter. köpte en ko af H.

28. 4.gr.k. till skogen måkat ut fähuskasen. timrat upp ladan söder om gården,.

29. Söndag 3.gr.k. Gtj och skriftgång af Eriksson till Bringåsen på husförhör 30. 4.gr.v. huggit timmer till J. Kämpe köpt en pump af J. Jonsson ärter af M. I.s

November 1. 3.gr.k. blåst 2. t. snö på qvällen huggit och kört timmer på aftonen efter

2. 3.gr.k. mätt upp hagen stämplat timmer kört ihop timmer 3. 8.gr.v. blåst något rägn på aftonen sjutit sten kört sten kört ihop timmer till

4. 4.gr.v. blåst rägn på morgonen till Östersund med ved på qvällen till Böle i

5. Söndag 8.gr.v. blåst rägn på morgonen Anders Hansson i Gocksjö och Lisa var

6. 7.gr.v. litet blåst litet rägn på aftonen kört timmer till Östersund med 2 kor 1

7. 6.gr.v. tjört ihop timmer Karl Hansson och Andrias Persson i Svartbodarna kom

8. 5.gr.v. litet frusit på morgonen Till Östersund många hästar till salu men få

9. 6.gr.v. stäld i ordning vedvägen frän jälljöflon till Kläppe varit till Skräddaren

  1. P.s Lundkälen slutad att hugga timmer 65 gran 75 furu 18 kronor

10. 2.gr.v. tjört timmer på aftonen till Lits meieri till Böle köpte ett lamm 11. 4.gr.v. till Östersund med ved vägen är hårt frusen Erik August och jag till E.

12. Söndag 3.gr.k. drömde att A. H.d lutade sig till mitt kind. varit hemma hela

13. 5.gr.k. litet blåst tjört timmer sedan till Grefsåsen på Auktion löste en stöfting

14. 3.gr.k. till Östersund med ved sedan till E. Vall och Per Olofsson 15. 5.gr.k. till kronoparken för att se på stämplad skog sedan tjört ihop timmer

16. 5.gr.varmt blåst följde Petter Knut i Böle och såg på skogen gick öfver mosjön

17. 4.gr.v. tjört timmer snickat skaklar storm till P. O.s - E. J.s B. K.s lånte

18. 1.gr.k. rysligt stark storm. till Östersund med ved sedan till P. Knut - M. I.s Böle

19. Söndag Gudstjänst 4.gr.v. stark blåst till kyrkan sedan till kyrko och

20. 7.gr.k. kall blåst till Östersund med ved varit till Kronofogden 21. 4.gr.k. häftig blåst 2. t. snö efter kl: 11. på dagen det var ett fasligt yrväder

22. 7.gr.k. stark blåst så att snön yrar, till skogen sedan till Lit på extra ting om

23. 11.gr.k. divärse göromål. ef:m. till Kläppe för att lofva bort plank till stenkrossen

24. 11.gr.k. till Kläppe med plank. till Östersund med ved träffade Norlen på

25. 15.gr.k. blåst röda moln på aftonen till Östersund med ved sedan till Böle till

26. Söndag. 3.gr.v. stark blåst så att snön yrar vitt till Lundkälen efter Anna sedan

27. 4.gr.k. en utaf de starkaste stormar jag sett, några snöskurar, till Östersund med

28. 1 t. snö 4.gr.v. stark blåst häftig tö huggit upp linien mellan bran och millesjö

29. 3.gr.k. ½ t. snö huggit upp linien mellan Brynje och millesjön gick hem på

30. 7.gr.k. tjört ved till stenkrossen i Kläppe m.m.

Den 27. stormade det så att skogen bröts ned så att många vägar blef ofarbara i flera dagar för mig blåste det med all säkerhet omkull omkring 2,000. träd och mycken småskog utom

December 1. 4.gr.k. snögat 6. t. på natten till Östersund med ved köpt 2 säck: hafre 1.

2. 6.gr.k. 2.t. snö tjört timmer har drömd att jag plockade sten mitt på L. A.s i

3. Söndag 4.gr.k. litet blåst så att snön yrar något. till H. H.s till O. Jons Anna och

4. 4.gr.k. tjört ved sedan skolrådssammanträde E. Jönsson var hit på qvällen 5. 8.gr.k. litet snö och blåst till Östersund med björkved farit åt grefsåsen hemm. 6. 9.gr.k. till Millesjöbodarna Söderströms Lisa jelpte till och högg några


mäningen att hon skulle få alla tullar som fanns på detta

7. 19.gr.k. trampat vedvägen till Kläppe huggit ved m. m. på qvällen till Nils

8. 23.gr.k. tjört upp vägen från jällsjön till Kläppe såld 1 får och 1 kalf till Nils

9. 22.gr.k. till Östersund med ved till H. H.s betalte 130 kr. på Max till E. J.s

11. 23.gr.k. till Kläppe med ved divärse göromål på qvällen köpt en Oxe af J. P.

12. 17.gr.k. till Lit på extra ting Gunnarsson dömd till 6. mån 4. dagar reste åt

13. 6.gr.k. litet snö till Östersund med ved tagit tämmingen med sålde Maxen

14. 9.gr.k. litet snö kört ihop timmer på kronoparken kört ved till Kläppe 15. 14.gr.k. kört timmer på kronoparken varit till Lundkälen varit till Bringåsen 16. 20.gr.k. till Östersund med ved tagit 2 käftar åt stenkrossen till Kläppe på

17. Söndag 24.gr.k. till Hög i Brevåg med Max reste åt Böle på ungdomsmöte

18. 12.gr.k. steg upp kl. 3 på morgonen och gick till Mo följde O. J.s till husås och

19. 5.gr.k. litet blåst till Östersund med 1 l ved och 2 oxar tagit 1 käft till Kläppe 20. 8.gr.k. till Östersund med ved fick rätt för Max. O. J.s följde mig hemm 21. 14.gr.k. till kronoparken kört ihop timmer sedan till Böle på qvällen till N. A.s

22. 23.gr.k. litet blåst till sågen tagit med ett får till N. A.s. kört ved till Kläppe

23. 14.gr.k. blåst till Östersund i sällskap med Per Jonsson sedan till P. O.s.

24. 14.gr.k. söndag ordnat något i stallet jelpt till att ringa in helgen klädd

25. juldag 10.gr.k. 1.tum snö till Lit på julotta Landberg följde hemm kom hem

26. 2 dag jul 15.gr.k. ½ t. snö Gudstj. predikan af Pastor Eriksson kom. stämma

27. 17.gr.k. litet snöflingor till Lundkälen sedan till Bringåsen E. M.s. bjöd 100 kr

28. 14.gr.k. litet blåst till G. E.s köpt 2 lass halm kört ved till Bringåsen till

29. 7.gr.k. litet snö på aftonen reste hemifrån kl 5. till Lit på extrating om mördaren

30. 5.gr.k. tjört ved till sockenstugan sedan till Hans och till P. O.s. på G.T.

31. Söndag 8.gr.k. Till Lundkälen sjutsat hem Anna Litander kl: 10 e.m. till P. O.s.

den 31. Des. hölls nyårsvak hos handlanden Per Olofsson Bringåsen Olava Pålsson Marta Jönsson Kristin Nilsson sjöng och spelade Hans Hansson höll föredrag och var ordförande i diskutionen deltog Hemming Bengtsson A. Olofsson och jag J. H.s., frågan som diskuterades var hvilka framsteg har menskligheten jort poå sista århundradet. liflig var årets sista afton 1899.

1934

December 13. Torsd 1. gr. v. rägn varit till Lundkälen såld 70 kub: ved till O. V. Edlund Östersund på kvällen till skolan på sångövning

14. Fred 0 gr varit i Bringåsen och kört timmer

15. Lörd 1 gr v. varit till Östersund på meieristämma meieri sal V kl. 12

16. Sönd 3 gr k lätt snö Gtj av A. Lindström varit till kyrkan sedan på kyrko och kommunalstämma

17. Månd 2 gr o rägn och snö 4 tum varit till Bringåsen med timmer 1 stock 13. alnar(11. meter) 15 tums topp, sågad 3 st 3 – 9 tum, för dessa 50 öre aln samt 7 bräder

18. Tisd 3. gr v rägn på morgon kört timmer

19. Onsd 2 gr v. något rägn snöflingor på afton varit i Bringåsen och tumat till Östersund

20. Torsd 3. gr v. rägn från morgon varit i Bringåsen tjört timmer Is efter alla vägar många bilar i dike

21. Fred 1. gr v. varit i Bringåsen och tummat timmer

22. Lörd 3 gr. k. dimma några snöflingor kapad ved sedan till Östersund med 2 julgranar m.m.

23. Sönd Sjulsmesdag 2 dagar före jul 5 grader kalt, dimma varit och huggit mig en julgran, Hotellvärdarna för Stadskällarn och Standard varit till mig för att jaga hare och få julgran, barr av furu och enris.

24. Månd 7 gr. kalt dimma kört hö – ved mm Mitt folk på Julkväll Kristina Malm Kalsta Lit, Olof Olsson skjör, Gustav Forsbärg Brynje.

25. Tisd 14. gr. kalt Gtj av B. Tunstrand varit till kyrkan jälpt till att sjunga ty jag är med i sångkören, vi sjöng sånger ( genom seklernas rad samt ett barn är fött)

26. Onsd 8. gr kalt snöflingor varit till Bringåsen till min broder Hans Hansson för att se ett brev från pojkarna som är i Amerika

27. Torsd 7 gr. k. kört timmer från Gunilsböle

28. Fred 8 gr. k litet blåst varit till Gunilsböle och tjört timmer till Bringåsen

29. Lörd 6 gr. k varit till Östersund sedan till Husås och Lit

30. Sönd 3. gr k litet snö och blåst varit till A. J. Hansson på sångövning till Barnfästen på Trettondagen

31. Månd 10 gr. k. l.t snö varit till Gunilsböle och tjört timmer. En del av mitt folk är här i kväll, Kristina Malm, Olof Olofsson Skjör Arne Olsson Bringåsen och G. Forsbärg Brynje samt jag Jonas Hansson Lungre, stöpt bly på kvällen.

Högsta gradtalet i Decemb. har varit 14. grader kalt en dag, eljest omkring 0. gr. Det har varit mycket svårt för alla som är beroende av sjöar och myrmarker, Starr och hästfoder , (ängsslått) är det att draga, till fast mark där man kan använda häst, timmerkörning är i allmänhet instäld för dem som är beroende av sjöar och myrmarker. Timmerpriserna är skaplig. Snö och rägn har det varit många dagar och nätter, denna månad, snön är 1. fot. jup men hård och fast, men bara vatten under, ingen is på vatten i bäckarna.

Lungre No 1. 355 hektar skogsmark, 10 hektar Åker, 299 hektar övrig mark, 644 hektar